Kurs i Book Creator

Book Creator

En av mina favoritappar är multimedieverktyget Book Creator. I appen kan du skapa digitala böcker (Pdf och ePub) samt böcker för tryck. Det finns två varianter av Book Creator, en app för iPad och en internetbaserad version tillgänglig via en webbläsare som Chrome, Edge och Safari. En viktig målgrupp är elever i skolan. Jag tycker också det finns stora möjligheter att använda Book Creator på biblioteket och som privatperson, från junior till senior. Och barn påverkas väldigt mycket av vad vuxna gör och säger. Det som är bra för barn kan också vara det för oss med fler årsringar. Läsa och skriva är viktiga par i språkutveckling och kommunikation. Berättelser är viktiga, utan dem stannar världen. I Book Creator kan du använda text, bild, film, ljud, ritverktyg, former och figurer. Jag gillar verkligen att användaren själv kan bestämma vad som ska användas för att skapa sitt eget unika innehåll. Vad vill du berätta? Skriv och bli till. Öppna din skattkista!

Book Creator som app till surfplatta

Det finns en version av Book Creator som app för iPad. Appen används av privatpersoner och skolor. Den stora skillnaden jämfört med den internetbaserade versionen är att appen innebär begränsade samarbetsmöjligheter i böcker och digitala bibliotek. Fördelen är att du slipper den abonnemangskostnad som den internetbaserade versionen innebär och du behöver inte heller hantera lösenord. Appen för iPad kostar drygt femtio kronor. Om du vill testa utan kostnad finns appen Book Creator One som du kan använda för att skapa endast en bok.

Book Creator online via webbläsare

Att använda Book Creator via en webbläsare i skolan och på bibliotek innebär möjligheter för flera personer att samarbeta i en bok, skapa egna digitala bibliotek för grupper och klasser samt internetpublicera böcker. Fördelen är att böckerna lagras på internet och är lätt tillgängliga oavsett var man är, till exempel i skolan, hemma, på biblioteket eller på resa. Medarbetare i verksamheter som pedagoger i skola eller på bibliotek kan tillsammans skapa böcker som synliggör den kunskap som finns och samtidigt utveckla digitala produkter till eller med sina målgrupper. Om flera personer i samma verksamhet arbetar med att skapa böcker rekommenderar jag versionen via webbläsare istället för appen till iPad. Du kan använda den internetbaserade versionen av Book Creator med dator, Chromebook och surfplatta.

Pedagogiska exempel

Jag har flera års erfarenhet av att vara lärare för barn och vuxna och har haft hundratals elever som arbetat med Book Creator. Här är exempel på en del av mina arbetssätt med Book Creator, framförallt i skolmiljö. Ibland kan det vara en fördel att skapa stödjande mallar som elever kan utgå ifrån i sitt skrivande, i en sådan kan det ingå viktiga frågeställningar som kan fördjupa skrivprocessen.

  • Alfabetsböcker: ungefär femtio elever i årskurs ett arbetade systematiskt under ett läsår med att skapa sina egna alfabetsböcker. Det går att göra mycket spännande med en bokstav per vecka. Vid slutet av läsåret fick alla elever sina böcker utskrivna och kunde ta med dem hem till sin familjs bokhylla. Varje bok omfattade 50-60 sidor. Målet med böckerna var lika, innehållet unikt olika kopplat till varje individ.
  • Temaböcker: elever skapade böcker som beskrev teman som rymden, bondgården, uppfinningar, förebilder mm.
  • Studiebesök- och utflyktsböcker: att beskriva vad man varit med om och upplevt är viktigt för reflektion och lärande. En stor möjlighet för gruppdiskussioner i klassen. Vad såg du? Vad tänkte du? Hur kan du berätta för någon som inte var med?
  • Klassböcker: en möjlighet att koppla individuellt arbete till ett synliggörande och grupplärande för alla. Elevkraft!
  • Flerspråkighet: svenska är viktigt, hemspråk och andra språk är också viktiga. Och alla kan få plats i en bok.
  • Sagoberättande: berättelser fyller ödsliga rum, oavsett om de är påhittade eller inte. Det var en gång…
  • Läromedel: en av de böcker jag gjort till elever handlade om synergonomi med ögongymnastikövningar att göra i klassrum. Ett annat exempel är en kursbok om att programmera i Scratch med möjlighet att kommunicera i boken via formulär.
  • Specialpedagogik: att se och kommunicera med dem som har behov av specialpedagogik är både en utmaning och en förmån. Att skapa en bok till eller att göra med är ett samarbete där alla kan bli vinnare. Inkludering!

Färska länktips om Book Creator

Vill du anlita mig till att hålla en kurs eller föreläsning i Book Creator? Eller för att arbeta i skola eller på bibliotek? Tipsa gärna andra om vad jag erbjuder. Jag är en av få Book Creator ambassadörer i Sverige samt level 1 författare.

Fredrik Pedersen-Dambo

Föreläsningar och kurser kan variera i längd från knappt en timme till två, kan genomföras i din verksamhet eller via videokonferens. Kontakta mig för information och uppdragsförfrågan: fredrik.pedersen.dambo@eduflex.se, 070-745 80 50
Varma pedagogiska hälsningar
Fredrik